ASAC

asac.alpenclub.nl » OV

Outdoor Voorklimcursus

Per 1 mei 2017 heeft de NKBV een nieuw systeem ingevoerd voor het behalen van klimvaardigheidsbewijzen voor buiten klimmen. Wij volgen de NKBV hierin en passen ons cursus systeem ook aan.

De gedachte hierachter is dat we denken dat deze statussen beter aansluiten bij de wensen van de meeste ASAC-ers. Een deel van de ASAC-ers zijn echt sportklimgericht, die willen vooral in de hal en buiten klimmen om één lengte te klimmen. Voor hen is het halen van de oude OV status best een barrière. Ook nieuwe leden die al jaren zelfstandig buiten klimmen mogen opeens niet meer zelfstandig mee omdat ze niet kunnen multipitchen. Met de nieuwe status OV singlepitch kunnen we iemand al snel opleiden tot zelfstandig klimmer.

Ook is de huidige OV status vaak niet toereikend voor degenen die meer avontuur willen. Zij willen niet alleen in België enkele touwlengtes klimmen, maar juist de wat langere routes in, in bijvoorbeeld de Calanques of de Alpen (geen alpien terrein). Met de oude OV cursus leer je echter niet wat ze kunnen doen als het mis gaat, dit komt pas in de AK cursus aan bod. De nieuwe opleiding tot OV multipitch leidt zeker niet op tot alpinist, maar biedt wel de mogelijkheid om ook langere routes te klimmen die goed behaakt zijn en eenvoudig af te dalen.

Dit heeft grote gevolgen voor de cursussen, examens en klimstatussen. Het gaat hierbij om de OV en AK cursus, de indoor cursussen blijven gelijk. Hieronder een overzicht van de nieuwe OV opleidingen.

Overgang naar het nieuwe systeem: wat betekent dit voor mij?

We zitten nu echter nog met een hoop mensen die nog niet helemaal aansluiten op dit systeem, hoe werkt het voor deze mensen? Hieronder de gevolgen voor de leden van de ASAC, kijk bij jouw status welke gevolgen dit voor jou heeft?

In het najaar organiseren we eenmalig een OV multipitch overgangscursus. Deze is korter en heeft één weekend. Hij is bedoeld om huidige OV-WOV-ers evt snel door te laten stromen.

Huidige status IT

Er verandert niets. Je kan gewoon mee op weekenden die de ASAC organiseert onder begeleiding van een instructeur. Als je graag jezelf verder wilt ontwikkelen tot zelfstandig klimmer, dan kun je de IV cursus gaan volgen.

Huidige status IV

Je kan gewoon mee op weekenden die de ASAC organiseert onder begeleiding van een instructeur. Als je zelfstandig buiten wil gaan klimmen, dan kun je het klimvaardigheidsbewijs OV singlepitch halen. De technieken die je hiervoor nodig hebt kun je leren tijdens één van de cursusavonden (de eerste avond vindt plaats in het najaar) of vragen of een instructeur je deze wil uitleggen tijdens een regulier weekend.

Als je de nieuwe technieken beheerst om veilig zelfstandig buiten te klimmen kun je op een regulier weekend examen doen.

Huidige status OV:

Je behoudt dezelfde status/bevoegdheden wat je nu hebt. Dus multipitch klimmen tot 3 touwlengten (oftewel, de gebieden in België). Wil je eigenlijk meer lengten klimmen en je beter zelfstandig kunnen redden in rots, volg dan de multipitch overgangscursus* dit najaar. Daarna kun je nog steeds de cursus OV multipitch volgen (en evt gedeeltelijk worden vrijgesteld).

Huidige status WOV:

·  wil je alleen tot maximaal één touwlengte klimmen? Dan kun je het singlepitch examen afleggen op een regulier weekend.

·  wil je lange multipitches gaan klimmen en meer leren over het jezelf redden in rots? Dan kun je de overgangscursus* multipitch doen dit jaar of later de cursus OV multipitch volgen, evt gedeeltelijk vrijgesteld.

·  wil je eigenlijk de oude OV status halen dan kun je dit doen tot de zomer 2018, daarna gaan we definitief over naar het nieuwe systeem

Huidige status WAK:

·  tot de zomer 2018 kun je handtekeningen halen volgens het oude AK systeem

·  Je kan er ook voor kiezen om alleen het examen MP of het examen Trad af te leggen

Huidige status AK

Hiermee beheers je al de vaardigheden uit de OV multipitch cursus & de trad cursus, je kan wel nog doorstromen in de instructeur opleiding 🙂

* Overgangscursus

Omdat we nu vrijwel geen leden met de OV singlepitch status hebben, heeft het nog geen zin om de volledige nieuwe cursus dit najaar te geven. Daarom hebben we besloten om éénmalig een overgangscursus te organiseren. Hieraan kun je meedoen als je nu de WOV of OV status hebt.

Hierin leer je klimmen met dubbeltouw, efficiënt multipitchen, routeplanning en diverse reddingstechnieken.

Outdoor Voorklimmen Singlepitch

Doelgroep

Je heb voor- en buiten-ervaring en wilt zelfstandig buiten enkele lengtes gaan klimmen. Je bent gemotiveerd om van alles te leren over veiligheid en technieken die hierbij komen kijken om in een singlepitch gebied buiten te klimmen

 

Inhoud

 

De vaardigheden die worden aangeleerd zijn veilig buiten klimmen (setjes klippen, route zoeken, partnercheck etc.), ombouwen (2 methoden), abseilen en het inrichten van een toprope. Het examen wordt afgenomen in de rots en kan tijdens elk regulier weekend worden afgenomen.

Vanuit de ASAC zorgen we voor cursusmateriaal (theorie) en wordt ieder voorjaar en najaar een avond georganiseerd waarbij de technieken worden uitgelegd in de klimhal. Daarnaast kan er tijdens reguliere weekenden geoefend worden met de technieken. Hierbij is het echter wel nadrukkelijk de bedoeling dat er niet in één weekend de technieken worden aangeleerd op de ene dag en het examen op de andere dag wordt afgenomen.

Na het behalen van het examen krijgt de deelnemer de status OV singlepitch en mag met de ASAC als zelfstandig klimmer mee naar gebieden die goed behaakt zijn en waar singlepitch geklommen kan worden.

OV singlepitch is dus geen strakke voorgeschreven cursus, alleen de eisen van het examen staan vast. Het aanleren van de technieken kan echter tijdens de georganiseerde avonden, tijdens reguliere weekenden of elders verworven kennis.

Ingangseisen

Beginnerscursus en Indoor Voorklimcursus hebben gevolgd of over aantoonbare vergelijkbare ervaring beschikken. Indoor soepel een 5c kunnen topropen. Het is aan te raden om na je IV cursus zelfstandig ervaring op te doen met indoor voorklimmen en je hierbij comfortabel te voelen.

Tenminste één weekend buiten hebben geklommen.

Cursusavond

De eerste cursusavond staat gepland op donderdag 12 oktober 2017

Naast de cursusavond word je verwacht je vaardigheden ook te oefenen tijdens een weekend in de rotsen en je vaardigheden tijdens weekend te laten zien aan een instructeur.  De cursusavond is niet verplicht, maar helpt wel bij het oefenen van de technieken.

Examen

Het examen kun je afleggen op een regulier weekend als je het gevoel hebt dat je de stof voldoende beheerst. Geef van tevoren bij je instructeur aan dat je examen wilt doen.

  

Outdoor Voorklimmen Multipitch

Doelgroep

 

Je hebt de OV singlepitch of de OV cursus uit het oude systeem met succes afgesloten en je bent comfortabel in het buiten voorklimmen in singlepitch terrein. Je bent enthousiast om te leren multipitchen in OV terrein en alle reddingstechnieken te leren die hierbij komen kijken.

Deze cursus omvat ook huiswerk. Er wordt van je verwacht dat je de syllabus bestudeert en de opgaven maakt. De antwoorden worden per mail verstuurd naar de opleidingscommissie. Als het huiswerk niet tijdig zonder goede reden ontvangen is kan je worden uitgesloten van verdere deelname aan de cursus.

Ingangseisen

Status OV singlepitch (of oude WOV/OV) en minimaal 2 weekenden zelfstandige ervaring in de rots

Inhoud

Je leert stap voor stap hoe je veilig zelfstandig buiten kunt multipitchen en hoe je jezelf en je klimpartner kunt redden uit lastige situaties. De cursus is in een nieuw jasje gestoken en bestaat uit 4 cursusavonden, een touwtechnieken examen en twee weekenden.

Als je de cursus goed doorloopt krijg je aan het einde de WOV multipitch status. Om zelfstandig OV-er te worden heb je dan nog twee handtekeningen nodig van verschillende instructeurs. Als je in de cursusweekenden laat zien die theorie en praktijk goed te beheersen, kun je al tijdens de cursus een eerste of zelfs een tweede handtekening halen.

Tijdstip

Tweemaal per jaar bij voldoende deelnemers en instructeurs: in het voorjaar en in het najaar. (zie de agenda)

Materialen

Bij de voorklimcursus zijn noodzakelijk:

  • gordel
  • zekerapparaat (ATC-XP, ATC-guide, Reverso 2 of Reverso 3)
  • klimschoentjes

Daarnaast heb je ten minste nodig:

  • 5 schroefkarabiners (waarvan minimaal een HMS)
  • 3 prussiktouwtjes (dikte 5 mm, 1×1 meter, 2×5 meter; bij voorkeur in verschillende kleuren)
  • meerdere bandschlinges (120 cm)
  • Pen en papier kunnen bruikbaar zijn

Neem op de eerste avond al het bovengenoemde klimmateriaal mee. Tijdens de eerste avond wordt besproken welke andere materialen nodig zijn. Schaf voor die tijd verder nog niets aan omdat je mogelijk de verkeerde spullen koopt.

Kosten

De cursus wordt tegen kostprijs aangeboden. Voor de weekenden wordt de weekendprijs gehanteerd.

Eerst volgende startdata 

De cursus in het voorjaar van 2017 is alweer afgerond. De eerstvolgende OV cursus start in september 2017.  Dit is een overgangscursus voor de mensen die de oude OV of WOV status hebben

Avond 1: donderdag 7 september

Avond 2: donderdag 14 september

Avond 3: donderdag 21 september

Examen: donderdag 28 september

Weekend : 23-24 september

Inschrijven voor de OV overgangscursus kan via dit formulier