asac.alpenclub.nl » Opleidingen

Je ASAC klimcarrière

Wat kan je allemaal bij de ASAC leren? Nou, een heleboel! Je kan heel erg veel leren op het gebied van klimmen! Naast de technische trainingen die worden aangeboden om je klimniveau op te schroeven, vindt de ASAC het ook erg belangrijk dat je je als klimmer ontwikkelt en zelfstandig en veilig leert klimmen. Nadat je de Adventure Klimstatus hebt gehaald, de hoogst haalbare klimcursus binnen de vereniging, kun je je verder blijven ontwikkelen door instructeur en later opleider te worden. Instructeurs leiden klimmende ASAC’ers op, zij geven cursussen en begeleiden niet-zelfstandige klimmers op ASAC-weekenden. Opleiders leiden vervolgens de instructeurs weer op, zodat de vereniging voldoende instructeurs heeft om alle leden van hun gewenste cursussen te voorzien!

Bij de ASAC is de opleidingscommissie verantwoordelijk voor alle klimopleidingen en de opleiding tot instructeur en opleider. Zij gaan over alle cursussen en bij hun kun je met al je vragen over cursussen en opleiding tot instructeur terecht.

Van toproper tot zelfstandig adventure klimmer

Indoor Toprope (IT, beginnerscursus)

Tijdens deze cursus leer je zelfstandig (na)klimmen in een klimhal. Ook wordt je gestimuleerd om op asac-weekenden mee te gaan en onder begeleiding kennis te maken met het rotsklimmen.

Indoor voorklimcursus (IV)

In deze cursus leer je stap voor stap om veilig voor te klimmen in een hal. Je leert voorklimmers te zekeren, setjes te clippen, voorklimvallen te houden en te maken en voetfouten te vermijden. Ook wordt er aandacht besteed aan de mentale factoren van het voorklimmen.

Outdoor voorklimcursus (OV)

Je leert stap voor stap hoe je veilig zelfstandig buiten kunt klimmen (in behaakte, niet te hoge gebieden).  Je leert o.a. ombouwen, abseilen en hoe je meerdere touwlengtes kunt klimmen. Na de cursus ben je WOV-er. Je klimt dan tijdens weekenden nog onder begeleiding van een instructeur. Als de instructeur er vertrouwen in heeft dat je alles goed onder de knie hebt, krijg je een handtekening. Na twee handtekeningen ben je outdoor voorklimmer en kun je zelfstandig in de rots klimmen.

Adventure Klimcursus (AK)

Je route zorgvuldig voorbereiden, omgaan met nuts en friends (klimmateriaal wat je in de rots kunt verklemmen om ook zonder haken in de rotsen te kunnen beklimmen)in slecht of onbehaakte gebieden, reddingstechnieken en snel meerdere touwlengtes klimmen. Dat is in het kort waar de Adventure Klimcursus om draait. Na het behalen van je takelexamen wordt je eerst WAK’er. Als je op twee weekenden hebt aangetoond bij verschillende instructeurs dat je alles goed begrijpt en kan toepassen, kan je twee handtekeningen halen en zo Adventure Klimmer worden. Na de cursus kun je wellicht instructeur worden als je wilt.

Instructeurs

Instructeurs leiden klimmers op. Bij de ASAC zijn er drie verschillende instructeurs te onderscheiden.

Sportklimbegeleider Outdoor (SKB-OV)

Na het behalen van je Adventure Klimstatus kan je je opgeven om sportklimbegeleider te worden. Sportklimbegeleiders Outdoor Voorklimmen bij de ASAC begeleiden niet-zelfstandige klimmers op weekendenen assisteren bij de cursussen die worden aangeboden.

Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmer(SKI-OV)

Als je een tijdje SKB-OV bent kun je doorgaan voor de opleiding tot SKI-OV. Als SKI-OV ben je eindverantwoordelijk voor cursussen en weekenden in OV gebieden.

Sportkliminstructeur Adventure Klimmer (SKI-AK)

Als SKI-AK heb je dezelfde verantwoordelijkheden als een SKI-OV. Daarnaast kun je ook eindverantwoordelijk zijn voor weekenden in AK gebieden en de AK cursus.

Opleiders

Opleiders zorgen voor het opleiden van nieuwe instructeurs.

PraktijkBegeleider (PB)

Een praktijkbegeleider begeleidt instructeurs i.o. (in opleiding) terwijl zij cursus geven of een weekend begeleiden. De praktijkbegeleider houdt daarbij alles goed in de gaten zodat de veiligheid altijd gewaarborgd blijft. Na afloop van een cursus geeft de praktijkbegeleider de instructeurs i.o. feedback. Ook krijgt elke instructeur i.o. een vaste praktijkbegeleider die hem of haar begeleid tijdens het opleidingstraject.

LeerCoach (LC)

Een leercoach is de eindverantwoordelijke voor het opleidingstraject. In overleg met de kandidaat en PB-er wordt een opleidingsplan opgesteld.

Beoordelaar (BE)

Een beoordelaar is bevoegd om voor de NKBV alle instructeurs- en opleidersexamens af te nemen waar hij zelf een licentie voor heeft.